6.8 C
Trondheim
tirsdag, juni 6, 2023
HjemNyheterNå kommer filmen om Hambora

Nå kommer filmen om Hambora

Historisk vandring i Hambora

I sommer hadde vi gleden av å være med tidligere områdesjefer i Heimevernet, Major Willy Tøndel og Kaptein Jostein Skretting på filmopptak i Hambora. Hambora er nevnt allerede i Snorre, men ble anlagt som del av Agdenes festning på 1890-tallet. Inntatt av tyske styrker 9.april 1940. Etter krigen ble området brukt av Heimevernet, før området ble sivilt.

Først en tur til Kallurdalen

Kallurdalen var sentral under den kalde krigen. Før vi startet turen i Hambora, stoppet vi i Kallurdalen. Kallurdalen var sentral etter Ww2, hvor Norske styrker bl.a bygde opp en bunker. Store hull ble laget under veien, for å fylles med sprengstoff hvis fiendtlige styrker dukket opp, slik at veien skulle sprenges. Willy viser oss hullene under veien, i stupbratt terreng som går rett i sjøen. Han forteller om heimevernsøvelser, med trening på å bruke hullene og hvordan de skulle fylles, – med helt vanvittige krumspring, kreativitet og utstyr for å få til dette. Dette ble noe å tenke på, for en sivil som ofte kjører denne veien, mellom Lensvik og Ytre Agdenes.

Hambora

Kaptein Jostein Skretting venter på oss i Hambora, og vi starter turen inn i området. Terrenget er bratt og vakkert, sola skinner og det er nydelige sommerblomster å se. Grunneier har satt ut sauer som hilser oss velkommen, og holder vegetasjonen nede. Lite minner om dramaet som utspilte seg her 9.april 1940, da tyske styrker kom inn Trondheimsfjorden.

Velkomstkomiteen.

Hambora var da ikke bemannet, men oppsynsmann Vitsø, sammen med flere lokale hjelpere, demonterte utstyr og kastet på sjøen, slik at fienden ikke skulle få tak i det og få brukt det. I løpet av dagen var området inntatt av tyske styrker, og i årene fram til 1945 ble området utbygd av disse og deres østeuropeiske krigsfanger. Anlegget er som en egen landsby.

Hambora er som en liten landsby for seg selv, med bygninger, ruiner, trapper og veier i sikksakk oppover lia.

Willy og Jostein forteller og forklarer for en noe blank intervjuer, hva de ulike bygningene ble brukt til, først av tyskerne, siden av norske styrker fram til anlegget ble nedlagt. Mens vi går oppover i området ser vi fremdeles rester etter piggtråd, selv om det meste er fjernet.

De to tidligere områdesjefene i Heimevernet på tur opp i området.

Willy forteller at det fremdeles lå en kommandantbolig på området, da han startet her, og viser oss murene etter denne.

Murene etter kommandantboligen.
En av de mange bygningene på området.
Øverst i området ligger kommandobunkeren. Den er på 3 etager, inneholder eget ventilasjonsrom, sovesal og på toppen utsiktsrom hvor det var plassert avstandsmåler, for å bedømme hvordan det ev skulle skytes utover Trondheimfjorden.
Kommandobunkeren sett nedenfra.
Komandobunkeren.

Det er et stort område og i tillegg til kommandobunkeren ser vi på kanonstillinger, andre bunkere med ulike funksjoner, og vi ser ned på neset hvor det fremdeles er jernbaneskinner bygd for torpedobatteriet som tyske styrker utplasserte der nede. Den gamle tunellen nedenfor var også i sin tid gjort klar til å sprenges, hvis behov, under den kalde krigen.

Major Willy Tøndel ved den snart 80 år gamle dra inne i kommandobunkerens ventilasjonsrom.
På tur ned etter en interessant historievandring i Hambora. Bakerst i bildet ses Kallurdalen.
Major Willy Tøndel, Kaptein Jostein Skretting og Einar Sterten, tar en velfortjent kaffepause etter en interessant tur.

I tillegg til Willy Tøndel og Jostein Skretting var Einar Sterten med og filmet, Mari Elin D. Sterten med som intervjuer, begge fra Agdenes Vekst. Filmen er straks ferdig redigert, og vil bli publisert på Portalen.

- Annonse -
- Advertisment -

Mest lest

Translate »