28 C
Trondheim
lørdag, mai 25, 2024
HjemHistorieLadejarlenes heimplass

Ladejarlenes heimplass

I Selva bodde de første Ladejarlene med sitt høvdingsete. Den første Ladejarlens datter Åsa, ble gift med Harald Hårfagre.

Selva. Foto: Tove Kristin Selbæk

Så her møttes de to ættene som stammet fra Odin, og dermed hadde gudommelig rett til å styre Norge, Yndlingeætta og Ladejarlene. Genial plassering mht til å vokte innløpet til fjorden, hvor krigsskipene lå klare i Selvbukta. Utsyn til fjorden både via Vassbygda og Selva, samt rømningsvei til lands opp Selvskaret. Så kan man fantasere om hvor selve høvdingssetet lå. Uansett, med alt mannskap som måtte til for å vokte fjorden var nok hele Selva en landsby.

Pilgrimsvei

Opp Selvskaret går en eldgammel vei / fluktrute, som også hevdes å være pilgrimsvei fra middelalderen. I lia ved siden av heter det Eirik-lia. Kanskje etter at Eirik Blodøks sannsynligvis rømte opp Selvskaret etter at hans halvbror Halvdan Svarte jr forsøkte å brenne han inne. Eirik ble jaget fra Selva, men ble konge i Norge og England. (En liten stund i Norge i allefall, før trønderne igjen tok affære og fikk ham over til England)

Erik Haraldsson. Illustrasjon av Dag Frognes til Gareth Williams’ bok om Eirik Blodøks, utgitt på Saga Bok i 2010.
- Annonse -
Forrige artikkelTuva
Neste artikkelSørvarden
- Advertisment -

Mest lest

Translate »