23 C
Trondheim
torsdag, mai 23, 2024
HjemNyheterHønsegården på Åsvang.

Hønsegården på Åsvang.

Hønsefamilien på Åsvang

Hønsene bor opp på Åsvang. Overfor Åsmyra stadion, i nærheten av det gamle forkjøkkenet.

På Åsvang i Lensvika bor en liten hønsefamilie. Det er hønene Britt, Britt og Britt, Grace, Bodil, Bobo, Rødhette, Askepott, Vesla, Lyssbritt og Litja, samt hanene Frode André og Brittannia. De har også en egen facebookside, hvor vi kan følge hverdagen deres. Siden heter «Åsvang hønsn», og nå er de også på Instagram.

Alle hønsene har flotte navn. Dette er Brittannia, som man trodde var høne, men som viste seg å være hane.

Lånte rugekasse og kjøpte rugeegg

Det er Helene K. Dalset og Øyvind Elshaug Åsmul som eier hønsene og tar vare på dem. Paret har begge gått landbruk på VGS og syntes det var trivelig med høns. Øyvind forteller han lånte rugemaskin og kjøpte rugeegg. Dermed var det hele i gang og de lærte mye om å oppfostre kyllinger. Det ble etterhvert 13 høns, 5 voksne og resten kyllinger som snart er verpeklare.

Helene og Øyvind
Det var stor spenning og mye å passe på før eggene ble klekket.

Hønsene fikk egen fbside.

Facebook siden ble laga fordi vi fikk mange spørsmål om hønsn, forteller Øyvind. Mange var nysgjerrige på hønsen og flere lurte på hvordan de bodde i og med at vi bor i et vanlig hus. Hønsehuset er ei dokkestue vi har hevet over bakken og gjort noen justeringer på. Vi selger også egg til kollegaer og bekjente. Målet er ikke å ha fortjeneste, men at hønene skal betale for mat og utstyr selv. Ellers er vi opptatt av at de skal kunne gå fritt i hagen så mye som mulig, forteller Øyvind.

Til glede for mange

I tillegg til at de produserer egg til sine eiere, har også hønsen blitt til glede for flere. Mange stikke innom og hilser på hønsen, SFO har vært på besøk, og fra barnehagen får hønsen brød. Øyvinds kompis Matias Vinge har overtatt en av hønsesøsknene, som heter Shipsbritt. Hun er ganske utreist, og har vært på flere turer og innimellom er hun på besøk hos Åsvanghønsen og i pensjon der.

Matias og Shipsbritt.
Helene og Øyvinds to hunder er også opptatt av hønsen og passer på at de har det bra.
Åsvang hønsen. Fasinerende skapninger, til glede for mange.

Tusen takk til Øyvind for at vi fikk et innblikk i Åsvanghønsens liv og levnet. Dette var arti. Alle bilder: privat.

- Annonse -
- Advertisment -

Mest lest

Translate »