13.8 C
Trondheim
fredag, juni 21, 2024
HjemHistorieHerdalsosen

Herdalsosen

Foto:  Gerdine Selbekk 

   125 moh

Øyangsvannet har sitt utløp her, Herdalselva rinner gjennom Herdalen og ut i Åstfjorden. Ved Herdalsosen ble det drevet kvernbruk i mange år. I Fosen Jordebok fra 1661 er det oppgitt at Olle Solem skattet 6 skilling for kvernbruket ved Herdalsosen.

Senere ble det bygd et nytt kvernbruk som var i drift til omkring 1890. De hadde nok vann til drivkraft hele året. Det kom folk langveisfra for å male korn her. Det er fortalt at folk kom helt fra Ingdalen for å male korn på Herdalsosen når Ingdalselva hadde for lite vassføring.

Solemsaga lå her og fulgte med på handelen da Iver K. Solem kjøpte Seljestad for 130 riksdaler 5.oktober i 1775. I 1901 ble saga flyttet til Merrahålet i Solemen, for i 1904 å bli flyttet tilbake til Herdalsosen. Edvard Solem bygde bygde hus i 1925/26 og tok da saga på nytt til Solemen. Etter at huset var oppført ble den flyttet tilbake og sto her fram den ble tatt av flom i 1932. Rester av trevirket kan en se i vannet nedenfor.

Herdalsosen

Ta av fra riksvei 710 i Lensvik sentrum mot Øyangen. Ta av mot badeplassen, fint å padle fra badeplassen til Herdalsosen.

Eller en kan gå fra Solem. Ta av fra riksvei 710 i krysset der det står skilt til Landrø, Sterten og Ysland (like før/etter Lensvik kirke) I 2. krysset etter at en tok av fra riksveien, ta av til venstre mot Sterten. Følg veien gjennom Sterten, rett fram. Veien går langs Utnesvannet. Etter ca 4km ta av til høyre, Solem. Kjør opp. Finn en plass å sette bilen. Gå nedom det innerste huset og du komme inn på en skogsvei/sti. Hold til høyre. Stien deler seg etter ca 1km obs, der skal en også ta til høyre. Følg traktorveien langs lia og fram til Herdalsosen. Lett terreng. Turen fram til osen tar ca 5 kvarter, ca 4km. Vis hensyn i jakttiden. Tilgjengelig med terrengående rullestol.

Tekst hentet ifra: agdenes.kommune.no

- Annonse -
Forrige artikkelMelandsåsen
Neste artikkelFjølåsen
- Advertisment -

Mest lest

Translate »