1.7 C
Trondheim
torsdag, april 18, 2024
HjemForetningsguidenBiegården på Rishaugen

Biegården på Rishaugen

Biegården ligger vakkert til på Rishaugen gård.

I fjøset på Rishaugen gård holder Kysthonning fra Agdenes til. Innehaver Roar Skauge sitter utenfor lover i vårsola når vi kommer. Vi har allerede vært på Løkhaugen hvor noen av biekassene står, og der har allerede biene våknet.

Om vinteren står kassene på Løkhaugen

Inne i fjøset er det mye spennende

Startet med honningproduksjon i 2018

Roar Skauge og Hilde Grefslie begynte med honning i 2018, og planen var kun 2 kuber og kanskje få honning til eget bruk. Så be de bitt av basillen. Dette var en ukjent verden. Biens verden og verdien av pollinering ble fasinerende og honning ble litt «biprodukt». 2 kuber ble fort til 4 og videre ti 15 .

Avl av bidronninger

Det produseres nå ikke bare honning, men også avl av dronninger. Tanken er å unngå stor import av dronninger og kuber fra andre steder i Norge på grunn av frykten for å spre sykdommer, og ikke minst få bier som tåler det trønderske klima bedre. Honningbier kan ikke overleve i vill tilstand i Norge. Til det er vinteren for lang og hard. Honningbier er derfor husdyr og regulert av landbruksmyndigheter og mattilsynet.

Rå og ubehandet

Honningen er et rent naturprodukt. Den er kaldslynget honning, rå og ubehandlet. – Og ikke minst, ikke varmebehandlet. Varmebehandlet honning mister sin antibakterielle virkning.

Sommer- og lynghonning

Sommerhonningen blir ferdig tidligst på året.
Lynghonning er klar for levering fra 1. oktober

Flytende honning / Akasie honning

De har også flytende honning. Den flytende konsistensen kommer av stoffet fruktose, som produseres naturlig i enkelte blomsterarter. I Norge er det kun Klokkerlyng som inneholder så mye fruktose av honningen vil holde seg flytende over lang tid. Det er få områder i Norge som har så store konsentrasjoner at de får ren klokkerlyng honning, men noen klarer dette og det finnes. Kysthonning tapper også flytende honning i produktene Sommer og Lyng.

- Annonse -
- Advertisment -

Mest lest

Translate »