15.9 C
Trondheim
torsdag, mai 23, 2024
HjemHistorieFrostad bygdetun

Frostad bygdetun

Frostad gård

Frostad gård var i sin tid en storgård og eierne var meget aktive i politikk og losjebevegelsen. Eieren Knud Frostad stiftet også Lensvik Helselag. Både Knud og hans far hadde mange kommunale verv, og ofte gikk turen over til Rissa, som den gang var kommunens sentrum. Reisene gikk med hest fra gården ned til bygda, videre med båt over fjorden. De som var igjen heime måtte trå til når karene i dagesvis var på møter i Rissa. Knud og kona Elen Martha hadde 8 barn. I årene 1915-20 rammet en stor tragedie familien. 4 av familiens døtre, Elen, Jenny, Emma og Klara, døde av tuberkulose, og til slutt døde Knud selv av sykdommen. De fire søsknene som var igjen, Anne Marie, Ida, Benjamin og Iver Mortinus, levde og virket på gården.

Frostad ligger vakkert til på en høyde mellom de fiskerike vatna Utnesvatnet og Frostadvatnet. Her med utsikt til Frostadvatnet.
Utsikt til Utnesvatnet

Bygningene på Frostad gård eies i dag av Agdenes Historielag, og har fått navnet Frostad bygdetun.

Det var gårdens siste eier, Mortinus Frostad som sørget for at Agdenes Historielag fikk ta over gårdens bygninger og tomta de står på i 1989. Mortinus var opptatt av at berget utenfor huset måtte skrubbes, for det gjorde tausa til hver helg i gamle dager. Historielaget har over tid jobbet med-, ryddet og restaurert bygningene. I vinter har bl.a. grua i bakstehuset stått for tur, og er nå restaurert. Historielaget har en fantastisk dugnadsgjeng, som over tid har gjort en fantastisk jobb med rydding og restaurering.

Inngangspartiet med berget utenfor.
Utnesvatnet sett fra burstrappa.
Utsikt over Utnesvatnet, sett fra Stuloftet.

Åpen dag 2020

Åpen dag er et av Historielagets faste arrangementer, og ble i år arrangert 2.august, noe begrenset både mht antall besøkende og omvisning inne grunnet coronasituasjonen. Det ble allikevel en meget hyggelig og innholdsrik dag. Historiker Stig Einar Trygstad fortalte om deler av Frostadslekta, spregningsekspert Leif Edvard Landrø vist hvordan man sprengte bort berg i gamle dager, og grua ble innviet med flatbrødbakst av Helga Selven, mens Per Ysland sørget for fyr i grua. Det brant flott inni grua, den fungerte helt fint, og flatbrødene ble kjempegode. Kaffe og vafler smakte også godt, og ble servert ute på tunet.

Helga Selven i gang med å bake ut flatbrødene. Den gamle bakstefjøla fungerte perfekt.
Per Ysland sørget for god og riktig varme på grua.
Helga Selven steker flatbrød på grua.
Meget god og vellykket bakst ligger klar til å smakes på. Dette var stas.
Kaffeservering på tunet etter et vellykket program.
Trivsel på tunet.
Trivsel og stas på en fin dag.
Hjørdis Knudsen og Kjellrun Ysland foran et vakkert pyntet inngangsparti.
Astrid Nora Tøndel kikker ut gjennom vinduet i 2. etage. Astrid Nora er et unikum ift gårdens historie og ha ofte fungert som guide inne i huset. Hun har også fungert som guide på Portalens film om Frostad.
Gården var i sin tid, i det store og hele selvforsynt, noe både redskap og bygninger vitner om.
Noen av lagets medlemmer tar en pust i bakken etter en vellykket dag.

Tekst og bilder: Mari Elin Dyrendahl Sterten

Forrige artikkelVisit Lensvik
Neste artikkelPermalin Lokalmat Agdenes
- Advertisment -

Mest Lest

Translate »