Frostad gård
Frostad gård var i sin tid en storgård og eierne var meget aktive i politikk og losjebevegelsen. Eieren Knud Frostad stiftet også Lensvik Helselag. Både Knud og hans far hadde mange kommunale verv, og ofte gikk turen over til Rissa, som den gang var kommunens sentrum. Reisene gikk med hest fra gården ned til bygda, videre med båt over fjorden. De som var igjen heime måtte trå til når karene i dagesvis var på møter i Rissa. Knud og kona Elen Martha hadde 8 barn. I årene 1915-20 rammet en stor tragedie familien. 4 av familiens døtre, Elen, Jenny, Emma og Klara, døde av tuberkulose, og til slutt døde Knud selv av sykdommen. De fire søsknene som var igjen, Anne Marie, Ida, Benjamin og Iver Mortinus, levde og virket på gården.




Bygningene på Frostad gård eies i dag av Agdenes Historielag, og har fått navnet Frostad bygdetun.
Det var gårdens siste eier, Mortinus Frostad som sørget for at Agdenes Historielag fikk ta over gårdens bygninger og tomta de står på i 1989. Mortinus var opptatt av at berget utenfor huset måtte skrubbes, for det gjorde tausa til hver helg i gamle dager. Historielaget har over tid jobbet med-, ryddet og restaurert bygningene. I vinter har bl.a. grua i bakstehuset stått for tur, og er nå restaurert. Historielaget har en fantastisk dugnadsgjeng, som over tid har gjort en fantastisk jobb med rydding og restaurering.









Åpen dag 2020
Åpen dag er et av Historielagets faste arrangementer, og ble i år arrangert 2.august, noe begrenset både mht antall besøkende og omvisning inne grunnet coronasituasjonen. Det ble allikevel en meget hyggelig og innholdsrik dag. Historiker Stig Einar Trygstad fortalte om deler av Frostadslekta, spregningsekspert Leif Edvard Landrø vist hvordan man sprengte bort berg i gamle dager, og grua ble innviet med flatbrødbakst av Helga Selven, mens Per Ysland sørget for fyr i grua. Det brant flott inni grua, den fungerte helt fint, og flatbrødene ble kjempegode. Kaffe og vafler smakte også godt, og ble servert ute på tunet.

































Tekst og bilder: Mari Elin Dyrendahl Sterten